Procopia

"Cada año en mis viajes hago alto en Procopia y me alojo en la misma habitación de la misma posada... Estoy seguro de que la primera vez no se veía a nadie... Al cabo de un año eran tres sobre el murete, y al regresar vi seis, sentados en fila, con las manos sobre las rodillas... Cada año, apenas entraba en la habitación levantaba la cortina y contaba algunas caras más... Se asemejan, parecen amables... Pronto vi todo el puente lleno de gentes de cara redonda, en cuclillas porque ya no tenían más lugar para moverse... Finalmente este año, al levantarse la cortina, la ventana sólo encuadra una superficie de caras... El cielo mismo ha desaparecido. Más vale que me aleje de la ventana".

Las ciudades invisibles
Procopia (Fragmentos)
Italo Calvino

miércoles, 19 de febrero de 2014

Himnes Homèrics


Projecte Final 2013 Cicle Formatiu de Grau Superior en Enquadernació Artística de l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja 


(vídeo realitzat per Rosa Marín Ribas)

Aquest 2014 farà cinquanta anys que un grup d'alumnes de l'escola LLOTJA van realitzar un projecte tipografiat d'una traducció en vers al català feta per Joan Maragall sobre els Himnes Homèrics.

Els Himnes Homèrics son un recull de poemes èpics fets per diferents autors anònims a la grècia antiga que abarca un periode de set-cens anys abans de Crist. En l'actualitat ens han arribat uns trenta-quatre poemes que van ser agrupats sota el nom genèric d'Homer per definir l'època que van ser escrits. D'aquests, vint-i-cinc van ser els seleccionats per fer aquest treball.

He respectat el projecte antic i a la vegada he diferenciat el meu, afegint papers diferents com és el paper japonès artesanal Kozo i Mitsumata; els vaig utilitzar per fer sis estampes en serigrafia i collage, inspirades en els textos escrits i la mitologia grega.

El procés de construir artesanalment un llibre és llarg i requereix molts passos.

Aquest llibre es divideix en dues parts: per una banda la tripa del llibre, on s'agrupen els quadernets i les guardes marmolejades artesanalment, es serren, es cusen, es cisella el tall superior i se li aplica pa d'or, per acabar fent les capçades del llom també a mà. Per l'altra banda, les cobertes del llibre, que han estat fetes amb la tècnica d'enquadernació bradel. Aquest tipus d'enquadernació destaca pel seu ampli canal que permet una bona obertura del llibre i perquè el muntatge es pot fer en tres peces separades, jugant amb diferents colors, utilitzant diferents materials, o simplement per treballar millor. En aquest cas les cobertes i el llom s'han fet en pell de cabra chagrin color turquesa. Pel llom es van posar dos nervis decoratius i a les cobertes es va encolar fusta de til·ler de 10mm de gruix per fer de relleu, acabant la composició amb un mosaic en baix relleu en pell color vermell.